Spitalului Clinic Județean Mureș, în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Mureș, Asociația Copiilor și Tinerilor Diabetici Mureș (ASCOTID), Asociația Viitorul Diabeticilor, va organiza, în data de 14 noiembrie, o masă rotundă cu tema “Diabetul: educație și prevenție”, pentru a marca Ziua Mondială a Diabetului.

Este pentru prima oară când stau la aceeași masă atât medici, psihologi, cât și pacienți, pentru a discuta despre complicațiile diabetului, dar și despre importanța și modalitățile de prevenție, cunoașterea factorilor de risc ce determină apariția bolii, menținerea sub control a maladiei.

În anul 2011, în județul Mureș au fost înregistrați 25.050 bolnavi de diabet zaharat, reprezentând o prevalență de 4,3%. Dintre aceștia, 6.521erau bolnavi insulino-dependenți (1,1%), 14.957 bolnavi cu diabetice orale (2,5%) și 3572 cu tratament mixt (0,6%). De asemenea, în Clinica de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean Mureș erau în evidențe 58 cazuri de diabet juvenil (0,01%), respectiv copii între 0-14 ani.

Numărul cazurilor noi de diabet zaharat înregistrate în anul 2011 fost de 1360 de bolnavi, reprezentând astfel o incidență de 0,23%.

Sărbătorită în acest an sub sloganul “Diabetul: Să ne protejăm viitorul”, Spitalul Clinic Județean Mureș va organiza și alte acțiuni dedicate Zilei Mondiale a Diabetului. Astfel, această zi va fi marcată prin acțiuni de testare gratuită a glicemiei, informarea populaţiei cu privire la factorii de risc în relaţie cu diabetul, fumat, consum excesiv de alcool, sedentarism, nutriţie dezechilibrată, obezitate, stres, precum şi simptomele de debut ale bolii.

În cursul zilei, din curtea Spitalului vor fi lansate lampioane albastre pentru a marca Ziua Mondiala a Diabetului.

De asemenea, în seara de 14 noiembrie, clădirea Spitalul Clinic Județean Mureș (sediul din str. Bernady Gyorgy, nr.6) va fi iluminată în albastru.