Medici specialiști pediatrii, chirurgi pediatrii, urologi și medici rezidenți, din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș și al Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș, au participat în data de 22 mai, la sesiunea științifică organizată de Clinica de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean Mureș, având ca temă de dezbatere patologia malformativă a aparatului reno-urinar la copil. Cazuistica manifestării științifice este de mare importanță, mai ale că ncidența acestei afecțiuni în cazul celor mici variază între 10 și 40 la sută. Din fericire nu toate malformațiile necesită intervenții chirurgicale sau tratament chirurgical, însă un diagnostic stabilit din timp poate reduce apariția complicațiilor. Principalul obiectiv al organizatorilor și participanților a fost de a arăta că medicii aparținând celor două spitale de elită din județul Mureș colaborează extrem de bine și de eficient în rezolvarea cazurilor de malformații ale aparatului reno-urinar la copil, alcătuind o adevărată echipă de specialiști, cu rezultate benefice pentru pacienți.

Cele mai frecvente două malformații care sunt depistate la nou născuți, reprezintă obstrucția la nivelul joncțiunii dintre rinichi și ureter, canalul care conduce urina înspre vezica urinară, așa-numitul sindrom de joncțiune pielo-ureterală și o altă afecțiune destul de frecvent întâlnită la copii este refluxul vezico-ureteral, refluxul urinei din vezică înapoi în rinichi. Toate acestea dau hidronefroză în mod frecvent. Pe lîngă acestea pot să fie vase sanguine aberante sau anomalii ale rinichiului. Este foarte important ca acesta malformatii sa fie văzute din timp pentru ca ele să fie tratate încă de la naștere.

A declarat dr. Horea GOZAR, medic primar chirurgie pediatrică.

Mesajul acestei sesiuni de lucrări este pe mai multe planuri. Primul mesaj se referă la importanța diagnosticului precoce al acestor malformații congenitale, de importanța screeningului ecografic fetal urmat de screeningul ecografic neonatal, pentru ca niciun copil să nu scape fără o ecografie, chiar dacă nu prezintă semne sau simptome clinice de boală acută. Ar fi ideal să treacă toți prin screeningul ecografic pentru că foarte multe cazuri se decelează doar la o simplă ecografie pentru că simptomatologia a acestor malformații de multe ori este săracă și atunci cînd apar simptomele de multe ori este prea tîrziu. Un al doilea mesaj, subliniat de toți colegii ar fi acela de abordare interdisciplinară, de importanța muncii în echipă, în colaborare cu fiecare dintre colegii care ne ajută în rezolvarea acestor cazuri.

A declarat dr. Barabas Anamarie, medic primar pediatru.

Îi felicit pe toți cei care s-au implicat în organizarea acestei manifestări. Sper să fie de bun augur, iar aceste manifestări interdisciplinare să aibă loc mai des, pentru că din astfel de momente avem de învățat. Se stabilește practic o filieră pentru rezolvarea cazurilor și unde lucrurile sunt bătătorite totul poate decurge mult mai bine. Oric e început este greu, dar odată început sperăm să meargă din ce în ce mai bine.

A declarat dr. Cornel Bancoș, medic primar pediatru.

Noi, ca parte de imagistică, suntem utili, dacă-mi permiteți să mă exprim așa, în astfel de situații, mai ales în patologia obstructivă la copil, în scintigrafie renală dinamică și statică. Am început să colaborăm cu Clinicva de Pediatrie din 2010 pe cazurile acestea de patologie renală și cred că suntem utili în luarea deciziilor de tratament.

A declarat dr. Bărbat Rareș, medic specialist medicină nucleară.

Este extrem de important că acest simpozion are ca temă o cazuistică ce se refră la copii, pentru că ei sunt cei mai importanți în viața noastră. Cu toții dintre dvs care aveți copii înțelegeți acest aspect și sunt convins că orice părinte care are un copil bolnav trece prin momente dificile. De aceea aș vrea să subliniez importanța acestui simpozion dar mai ales importanța acestei colaborări dintre cele două unități medicale de elită din județul Mureș și semnalul pozitiv pe care medicii din Tîrgu-Mureș îl dau, acela că noi știm să lucrăm în echipă, că știm să comunicăm, astfel încât rezultatele medicale să fie pe măsura așteptărilor noastre și pacienților care apelează la serviciile medicale. Iată că doctorii de la cele două spitale arată că știu să lucreze în echipă și că pentru noi cel mai important este interesul pacientului, de această dată a pacienților mici, adică a copiilor

A declarat dr. Ovidiu BUTUC, managerul Spitalului Clinic Județean Mureș.