Clinica de Urologie din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș efectuează în perioada 25-27 iunie un screening gratuit pentru femeile care suferă de pierdere urinară involuntară. Înscrierile se fac personal în zilele de 19 și 20 iunie, la Clinica de Urologie din Tîrgu-Mureș, de pe srada Gheorghe Marinescu nr.1.

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Mureș, dr. Ovidiu BUTUC împreună cu șeful Clinicii de Urologie, conf.univ.dr. Martha Orsolya au susținut o conferință de presă, punând accent pe importanța unor astfel de acțiuni desfășurate în beneficiul pacienților.

Dr. Ovidiu BUTUC a afirmat că își dorește ca între Spitalul Clinic Județean Mureș și pacienți să existe un parteneriat real, care să ducă la eliminarea tuturor barierelor în relația medic-pacient.

Dorim să creăm un parteneriat între Spitalul Clinic Județean Mureș și PACIENȚI. Scopul acestui parteneriat este de a le arăta pacienților că unitatea noastră nu este doar o unitate medicală unde se aplică acte terapeutice, ci este și un formator de opinie medicală, un formator de educație medicală, un partener în calea rezolvării problemelor medicale. Consider că a venit timpul să conștientizăm pacienții, bolnavii care se adresează Spitalului Clinic Județean Mureș, în ceea ce privește partea de prevenție, partea de evaluare a simptomatologiei a unor afecțiuni, care uneori poate fi trecută cu vederea. Din acest punct de vedere, împreună cu Clinica de Urologie, cu ocazia Săptămânii Internaționale a Continenței, Spitalul Clinic Județean Mureș, prin Clinica de Urologie, organizează un screening gratuit care vizează incontinența urinară la femei. Sunt așteptate femeile cu vârsta cuprinsă între 17 și 70 de ani, care suferă de pierdere urinară involuntară.

A declarat dr. Ovidiu BUTUC, managerul Spitalului Clinic Județean Mureș.

 

Ne adresăm persoanelor active în primul rând, iar cel mai important mesaj este acela că această afecțiune se poate trata. Noi efectuăm astfel de screeninguri de două ori pe an, o dată pentru femei și o dată pentru bărbați. Un studiu efectuat pe femei din 10 țări a arătat faptul că o femeie din 4 suferă de pierdere involuntară de urină. Printre factorii care determină apariția acestei afecțiuni se află obezitatea și fumatul. Este o suferință, un inconvenient care din păcate le determină pe femei să nu apeleze la un medic din timp și aici trebuie să lucrăm, să conștientizăm populația că există tratament, că există specialiști, aici la Clinica de Urologie a Spitalului Clinic Județean Mureș. Anul trecut am consultat 137 de paciente prin acest program de screening gratuit și ne așteptăm ca și în acest an numărul persoanelor care se adresează clinicii noastre să fie la fel de mare. Vor fi făcute examinări clinice complete printre care examinarea cu ecograful și examinări ale urinei.

A declarat conf.univ.dr. Martha Orsolya, șeful Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș.

 

Incontinența urinară nu este o boală, este mai degrabă un simptom, dar poate fi consecința unei boli. Este întâlnită mai frecvent la femei decât la bărbați, frecvența ei este de 5 ori mai mare la femei decât la bărbați. În proporție de 25 la sută afectează femeile cu vârsta între 17 și 65 de ani și 40 la sută la femeile de peste 65 de ani.

A mai precizat dr. Ovidiu BUTUC, managerul Spitalului Clinic Județean Mureș.

 
Screeningul se va desfășura la Clinica de Urologie în perioada 25-27 iunie, între orele 8-14. Programările se fac personal la Clinica de Urologie, la dr. Buzsi Eniko și dr. Veronica Moldovan, în zilele de 19 și 20 iunie în intervalul orar 11-13. Limita este de 30 de persoane pe zi.