Clinica de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş efectuează teste gratuite pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin pentru femeile din judeţul Mureş, cu vârsta între 16 și 64 de ani, indiferent de statutul de asigurat, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin.

Pentru efectuarea tesului Babeş-Papanicolau în cadrul programului, o femeie care este eligibilă trebuie să se prezinte la medicul de familie unde cere eliberarea formularului pentru recoltare (FS1). Odată ce pacienta primește acest formular, se poate programa la următoarele numere de telefon După recoltarea într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul după 30 de zile, la medicul de familie. În situația în care rezultatul este pozitiv, pacientele vor fi indrumate pentru investigatii suplimentare, iar dacă rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o noua testare, după cinci ani.

Scopul acestui program este depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile şi îndrumarea pacientelor cu displazii pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate. Specialiştii le recomandă femeilor eligibile efectuarea testului Babeş Papanicolau şi atrag atenţia că recomandarea unui test de screening pentru cancer nu însemnă că pacienta are cancer. Testele screening pentru cancerul de col uterin se fac în momentul în care pacienta nu prezintă simptomatologie. Screeningul constă în căutarea cancerului înainte de apariţia simptomelor. Acesta poate detecta cancerul într-un stadiu precoce. Când celulele tumorale sunt detectate precoce, cancerul este mai uşor de tratat.

Programarile se fac telefonic la numarul 0265.262.288 int. 216.