Șefa Clinicii de Urologie, conf. univ. dr. Martha Orsolya, Dr. Adrian Chiujdea și Dr. Ciprian Todea au susţinut o conferinţă de presă în data de 03 mai 2016,  pentru a marca o intervenție urologică laparoscopică de extirpare a unui chist renal la o pacientă tânără, în vârstă de 26 de ani, fiind menţionate totodată şi noutățile pe care Clinica de urologie le oferă pacienților.

În cadrul conferinţei de presă, șefa Clinicii de Urologie, conf. univ. dr. Martha Orsolya, a prezentat contextul în care operația a fost realizată, punând accentul pe tradiția Clinicii de Urologie, care a realizat multiple proceduri în premieră. De asemenea, Clinica are ca prioritate formarea tinerilor specialiști:

Este un eveniment mult așteptat de către noi. Am luptat foarte mult ca să obținem acest aparat. Este o investiție care ne face cinste și sperăm să avem și alte operații laparoscopice (…) Fără susținere și fără un background de specialitate nu se pot efectua aceste operații laparoscopice. Lupt foarte mult pentru ca tineretul să-și găsească locul în Clinica de Urologie, tinerii să fie susținuți și să învețe și mai mult. Avem aproape 20 de rezidenți, suntem o clinică foarte căutată și agreată de rezidenți. A fost singurul domeniu unde nu am putut oferi pentru ei training. Cu acest pas mare s-a rezolvat și acest lucru. Urologia târgumureșeană are un loc foarte bine stabilit în urologia românească

a declarat conf. univ. dr. Martha Orsolya.

Dr. Adrian Chiujdea a prezentat cazul, subliniind faptul că medicii sunt pregătiți să desfășoare astfel de intervenții. De asemenea a subliniat cooperarea care există între Clinica de Chirurgie I coordonată de conferențiar univ dr. Marius Coroș și ce de Urologie:

În 22 aprilie, am efectuat prima operație laparoscopică la o tânără în vârstă de 26 de ani pentru a-i extirpa un chist renal foarte mare. Am avut în spate trainingul și încrederea necesare, dar și suportul Clinicii de Chirurgie, al domnului conferențiar Marius Coroș și al domnului doctor Sorin Sorlea. Pacienta s-a externat după 48 de ore în condiții foarte bune, cu cicatrici minime și fără niciun fel de probleme

a precizat dr. Adrian Chiujdea

Medicului Ciprian Todea, a subliniat avantajele pe care laparoscopia le aduce în intervențiile urologice:

Laparoscopia este o tehnică minim invazivă pentru tratamentul a 90% din afecțiunile urologice. Înlocuiește practic chirurgia clasică deschisă.

În finalul conferinţei, conf. univ. dr. Martha Orsolya, a anunțat ediția a patra a manifestării științifice „Zilele Urologiei Mureșene. Actualități în urologie” care va avea loc în zilele de 20 și 21 mai, la Hotelul Grand din Târgu-Mureș.

Tema este de mare actualitate. Vom vorbi despre acuzele urinare joase, hiperplazia benignă la bărbați, vezica hiperactivă la femei, noi modalități terapeutice introduse în practica de zi cu zi. Vom aborda și cancerul de prostată, disfuncția erectilă și vom avea o sesiune varia, unde vom vorbi despre infecțiile urinare multirezistente