A treia zi de joi din luna noiembrie este dedicată luptei împotriva fumatului. Îndemnul specialiştilor din sănătate pentru populaţie este acela de a conştientiza riscurile la care se expun fumătorii şi ameninţarea permanentă la adresa sănătăţii celor din jur. Aşadar, fumatul nu reprezintă doar o problemă pentru sănătatea personală, ci şi pentru cei care îşi petrec timpul în jurul unui fumător.

Fumatul este considerat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii o boală cronică recidivantă care ucide anual 6 milioane de oameni. Dintre aceștia, aproximativ 600.000 se îmbolnăvesc grav sau îşi pierd viaţa prin expunerea la fumatul pasiv. Consumul de tutun reprezintă o problemă de sănătate publică şi este cea mai importantă cauză de mortalitate ce poate fi evitată. Această zi are rolul de a determina  populaţia să conştientizeze riscurile fumatului pentru sănătatea individuală, colectivă şi în același timp să promoveze politicile publice de reducere a numărului de fumătoriafirmă Dr. Corina Mărginean, coordonatorul Centrului “Stop Fumat” Târgu-Mureş.

În acelaşi timp, conducerea Spitalului Clinic Judeţean Mureş acordă o atenţie deosebită mediului în care sunt trataţi bolnavii cu afecţiuni respiratorii. Anul acesta, Secţia Clinică Pneumologie beneficiază de o serie de reparaţii curente la unele spații şi un lift nou.

Chiar în această perioadă sunt în derulare o serie de reparaţii la Secţia Pneumologie. Acestea presupun reamenajări, schimbarea de obiecte sanitare, înlocuirea gresiei, faianţei şi igienizări. Pe lângă aceste reparaţii, care vor fi terminate până la finalul anului, urmează să înlocuim liftul actual, vechi de zeci de ani. Până la mijlocul lunii decembrie vom monta un lift modern, care va facilita transportul bolnavilor şi al persoanelor cu handicap. Secţia Pneumologie va rămâne un punct important şi pe lista investiţiilor pentru anul 2017 – declară managerul Spitalului Clinic Judeţean Mureş, Dr. Dan Sîmpălean.

În primele nouă luni ale anului 2016, din Secţia Clinică Pneumologie au fost externaţi 2282 de pacienţi cu afecţiuni respiratorii. Dintre aceştia, 2002 au fost externaţi de pe Secţia Pneumologie, restul provenind de la Compartimentul TBC. Prin comparaţie, în primele nouă luni ale anului trecut, au fost externaţi 2224 de oameni, 1916 din Secţia Pneumologie şi 308 din Compartimentul TBC. O parte importantă a afecţiunilor respiratorii identificate aveau ca factor de risc fumatul.

Biroul de Presă al Spitalului Clinic Judeţean Mureş