Ziua de 14 noiembrie reprezintă un moment important în care trebuie să conştientizăm că diabetul este o ameninţare permanentă la adresa sănătăţii noastre. Diabetul zaharat este cunoscut ca boala secolului XXI, iar incidenţa acestei afecţiuni este într-o continuă creştere. Anul trecut, numărul celor care sufereau de diabet era de 415 milioane, în întreaga lume, potrivit Federaţiei Internaţionale de Diabet.

În evidenţele Cabinetului de Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul SCJ Mureş, în primele 9 luni ale anului 2016, numărul de persoane cu diabet zaharat luate în evidenţă a crescut de la 732 (la finalul anului 2015) la 925 (la finalul trimestrului III 2016). Din numărul acestor persoane, 58,7% provin din mediul rural, iar 55,3% sunt femei. În ceea ce priveşte grupele de vârstă, din numărul total de 925 de persoane înregistrate, 64% au vârsta cuprinsă între 15-64 de ani.

Este necesar să conştientizăm că un pas important spre prevenirea sau întârzierea diabetului de tip 2 trebuie făcut chiar de noi înşine. Putem să avem grijă de sănătatea noastră printr-o dietă sănătoasă, activitate fizică regulată, menţinerea unei greutăţi corporale adecvate şi evitarea fumatului. În cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş, acordăm o atenţie deosebită activităţii Compartimentului de Diabet Zaharat de la Policlinica nr. 2 şi încercăm să răspundem cât mai eficient nevoilor pacienţilor din judeţul Mureş, care apelează la serviciile noastre – afirmă managerul Spitalului Clinic Judeţean Mureş, Dr. Dan Sîmpălean.

În anul 1991, la 14 noiembrie, a fost marcată pentru prima dată Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat. Iniţiativa a aparţinut Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Federaţiei Internaţionale de Diabet. Potrivit datelor furnizate de aceste instituţii, se estimează că până în anul 2040, numărul persoanelor care suferă de diabet zaharat va creşte la 642 de milioane, pe tot Globul.

Biroul de Presă al Spitalului Clinic Judeţean Mureş