In 10 octombrie, se aniverseaza Ziua mondiala a sanatatii mintale, stabilita, in 1992, de catre Federatia Mondiala pentru Sanatate Mintala (World Federation for Mental Health – WFMH), cu scopul cresterii gradului de constientizare si educare, la nivel mondial, in privinta sanatatii mintale.

Menirea fundamentala a psihiatrului este respectul persoanei umane aratand solidaritate si intelegere fata de cele mai grave si dezumanizante forme ale suferintei.

Prezenta suferintei psihice nu implica intotdeauna lipsa capacitatii psihice a persoanei, iar prezentarea acestei suferinte intr-o astfel de maniera contravine cu drepturile omului.
Campania de anul acesta are ca tema ”Sanatatea mintala la locul de munca”, potrivit site-ului wfmh.com si porneste de la faptul ca mii de oameni cu probleme de sanatate mintala, din intreaga lume, sunt lipsiti de drepturi, fiind discriminati, stigmatizati, marginalizati, supusi abuzurilor emotionale si fizice de catre comunitatea in care traiesc.

Targu Mures a fost primul oras ales pentru lansarea, la nivel national, a unei campanii de constientizare a depresiei si efectelor acesteia. “Tot ce-i minunat in lume” a fost un spectacol interactiv, urmat de o dezbatere in cadrul careia moderatoarea Silvia Guta, impreuna cu dr. Gabriela Elena Buicu, medic primar psihiatru, cadru didactic UMF TG Mures si reprezentant din partea Asociatiei Romane de Psihiatrie si Psihoterapie (ARPP), au discutat despre depresie – cum o recunoastem, cand, cum si cui cerem ajutorul, cum ii putem ajuta pe cei care sufera. La final, persoanele din public au adresa intrebari la care au primit raspunsuri utile.