Comunicat

În data de 15.10.2022 a avut loc vizita d-nei Secretar de Stat Conf. Dr. Adriana Pistol la Spitalul Clinic Județean Mureș, cu ocazia semnalării către Ministerul Sănătății a unui focar de pacienți cu germeni multirezistenți în cadrul secției ATI a SCJM.

La secția ATI a SCJM există un focar cu 6 pacienți cu germeni multirezistenți care a fost declarat de spitalul nostru în data 13.10.2022 pe fluxul normal de raportare către compartimentul de epidemiologie DSP Mureș pentru a putea institui măsuri de limitare a infecției la nivelul spitalului.

Menționăm de asemenea că nu există în acest moment susținerea unei legături  de cauzalitate între aceste infecții și deces, pacienții sunt toți cu antecedente patologice grave cu boli cunoscute, cu multiple manevre intervenționale, durate lungi de spitalizare, unele cazuri peste 30 de zile. De asemenea încă se desfășoară acțiuni specifici de autocontrol, dezinfecție și limitare.

Începând cu data de 13.10.2022 am suspendat internările în secția ATI, intervențiile chirurgicale și, de asemenea, a început un amplu proces de curățenie și dezinfecție.

Menționăm că spitalul nostru este unul dintre primele spitale din România care a raportat cazuri de infecție în sistemul de alertă precoce a bolilor transmisibile instituit prin ordinul 1738 din iulie 2022, începând cu luna august a anului 2022. De asemenea, toate cazurile care sunt constituite în focar au fost raportate la momentul depistării (primul în 28.09) pe fluxul de raportare și s-au instituit măsuri la nivelul spitalului.

Consiliul Județean Mureș și Spitalul Clinic Județean Mureș au un angajament ferm pentru  asigurarea calității actului medical, prin investiții care sunt în desfășurare, prin dedicarea unei atenții deosebite infecțiilor asociate actului medical și asigurăm toți pacienții de cea mai bună grijă posibilă.