Clinica Chirurgie, din cadrul Spitalul Clinic Judetean Mures, este una din cele mai vechi clinici de chirurgie din Targu-Mures, clinica de care sunt legate nume ale unor personalitati de marca ale chirurgiei romanesti cum ar fi: Prof. Dr. Papai Zoltan, Prof Dr. Bancu V. Emilian, Prof. Dr. Traian Georgescu, Prof. Dr. Copotoiu Constantin.
In aceasta locatie a functionat prima clinica de chirurgie din Targu-Mures avand ca si conducator pe Prof. Dr. Matyas Matyas din anul 1945 odata cu infiintarea Institutului de Medicina si Farmacie din Targu-Mures si pana in anul 1956.
Clinica Chirurgie, este o clinica universitara, aproape toti medici fiind cadre didactice universitare. Pe langa activitatea operatorie in clinica se desfasoara atat activitati didactice cu studentii de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu-Mures, cat si activitati de cercetare, in diverse domenii de interes.
Conducerea Clincii este asigurata din 2004 de catre Prof. Dr. Coros Marius Florin, medic primar chirurg provenit de la scoala de chirurgie a Prof. Dr. Bancu V. Emilian, fondatorul chirurgie moderne muresene din cadrul Clinicii Chirurgie I, unde a activat timp de 20 ani sub indrumarea acestuia si alaturi de Prof. Dr. Copotoiu Constantin, ambii rectori ai Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu-Mures.
Clinica Chirurgie functioneaza la etajul doi in cladirea principala a Spitalului Clinic Judetan Mures, cladire istorica fiind este situata in “zona clinicilor”, zona rezidentiala cu bogata vegetatie si multe parcuri, ferita de tumultul si vacarmul urban, intr-un mediu ce ofera conditii optime pentru insanatosirea grabnica a bolnavilor. In apropiere se afla campusul Universitatii de Medicina, Farmacie, Stiinta si Tehnologie din Targu-Mures, Centrul Cultural MIHAI EMINESCU si alte unitati medicale (Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, Clinca de Ortopedie II, Clinica ORL, Clinica de Oncologie, etc).
Spitalul dispune de o parcare in curte pentru angajati si de o parcare exterioara pentru vizitatori. In curtea spitalului exista un spatiu verde amenajat si dotat cu banci unde bolnavii isi pot petrece cateva momente in aer liber.
Spitalul in care functioneaza Clinica Chirurgie este dotat cu aparatura de investigatie de inalta performata asigurand astfel o buna explorare preoperatorie a bolnavilor, existand de asemenea o foarte buna colaborare cu toti medicii din celelalte specialitati
Clinica Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judetean Mures ofera servicii de chirurgie generala fara discriminare (consultatii si tratamente) in ambulatoriu si pe sectie, in regim de internare continua sau spitalizare de zi, atat prin programare cat si in urgenta, sau la cerere. Internarile care nu reprezinta urgente se fac prin programare fiind necesare documentele specifice (bilet de trimitere, dovada asigurarii medicale, act de identitate, etc) cu exceptia internarilor la cerere (si acestea tot prin programare).
Clinica dispune de o dotare materiala si cu aparatura perfomanta care asigura servicii medicale de calitate. Intreaga noastra activitate este ghidata in primul rand de principiul fundamental al medicinii „Primum Nil Nocere” adica întâi de toate, nu face rău. In acest sens, pacientii internati care nu sunt suficienti investigati, vor fi investigati, si in cazurile in care interventia chirurgicala nu se impune, este contraindicata sau depaseste competentele noastre, pacientul va fi externat cu recomandarile de rigoare. Sectia de chirurgie nu trebuie, in schimb confundata de catre pacienti cu o sectie de investigatii medicale complexe in care se fac investigatii de tot felul la cerere. De principu, in clinica se interneaza pacientiii investigati in prelabil la care exista o indicatie de tratament chirurgical de chirurgie generala. Al doilea principiu dupa care se ghideaza activitatea noastra este cel al invazivitatii minime. Adica, acolo unde este posibil, vom incerca sa aplicam tehnicile care traumatizeaza cat mai putin pacientul cum ar fi cele prin abordul laparoscopic si/sau percutane ghidate imagistic.
Medicii angajati ai clinicii sunt in permanenta preocupati de perfectionarea profesionala, si de introducerea celor mai noi tehnici chirurgicale, cu atat mai mult cu cat marea lor majoritate sunt cadre didactice, care predau la UMFST din Targu-Mures, fiind astfel obligati la un standard profesional inalt.
Serviciile oferite de Clinica Chirurgie sunt foarte variate.
Chirurgia generala, este axata in principal pe cea abdominala (defecte parietale, patologia paratului digestiv, etc.) dar abordeaza si alte regiuni anatomice (patologie venoasa, a glandei mamare, a glandei tiroide, etc.). Dotarea cu materiale si aparatura face posibila o gama foarte variata de operatii. Utilizam plase de calitate pentru defectele parietale, implanturi de camere pentru chimioterapie, aparate de sutura mecanica (staplere), etc. In utilizarea aparatelor de sutura mecanica avem una din cele mai mari si indelungate experiente din tara. Acestea fac posibile anastomoze in zone foarte dificile si mai ales prin abord minim invaziv laparoscopic.
Chirurgia oncologica – este un domeniu de interes deosebit efectundu-se interventii chirurgicale dintre cele mai laborioase (duodenopancreatectomii, gastrectomii totale, colectomii subtotale, esofagoplastii, neck dissection etc.) Marea majoritate a cazuisticii este reprezentata de cancerul colo-rectal in care avem o experienta deosebita. In cancerul mamar suntem printre putinele clinici din tara care a utilizeaza de rutina biposia mamara ecoghidata si depistarea ganglionului santinela prin utilizarea trasorilor coloranti, bazandu-ne si pe deosebita colaborare cu Departamentul de Morfopatologie, Clinica de Oncologie si serviciul de Medicina Nucleara.
Chirurgia laparoscopica – fiind prima clinica din Tg.-Mures dotata cu aparatura de chirurgie laparoscopica, personalul medical are o experienta bogata in acest domeniu, practicandu-se diverse interventii chirurgicale laparoscopice atat de baza (colecistectomii, apendicectomii, etc) cat si de chirurgie avansata (colectomii, rezectii de rect, gastrectomii, hernii haiatale, splenectomie, suprarenalectomie, nefrectomie, etc). Aproape toata gama de interventii abdominale clasice a fost abordata si laparoscopic in clinica noastra.
Chirurgia endocrina – este axata in special pe patologia glandei tiroide efectuandu-se neck disection pentru neoplasme si de alte etiologii, dar si suprarenalectomii laparoscopice.
Chirurgia bariatrica (operatii pentru slabire) – reprezinta o preocupare mai recenta a colectivului de medici care au urmat cursuri de perfectionare atat in tara cat si in strainatate. Se efectuateaza in principal operatia de micsorare a stomacului (gastric sleeve) cu rezultate excelente pentru sanatatea pacientului care „scapa” de o serie de boli asociate obezitatii cum ar fi hipertensiunea arteriala, dar mai ales diabetul zahatat tip 2 cu consecinta prelungirii semnificative a sperantei de viata a acestor pacienti.
In ambulatoriile de specialitate se efectueaza pansamente, indepartarea firelor si a tuburilor de dren, dar si mici interventii chirurgicale in anestezie locala. Totodata, abulatoriile fiind dotate cu ecografe se pot efectuat atat investigatii cat si punctii sau biopsii ecoghidate.
Clinica Chirurgie dispune, la etajul 2 al imobilului, de o sectie hoteliera cu 67 paturi (44 sectia aseptica si 23 paturi sectia septica) repatizate in saloane de cate 7, 4 si 3 paturi si o rezerva cu 1 pat. Fiecare salon este dotat cu grup sanitar propriu, cu paturi moderne pe rotile, noptiere, lenjerie noua, TV LCD, internet wireless, sistem de avertizare in caz de urgenta. Pe langa saloane exista spatii anexe ca: sali de tratament, oficiu, camere de depozitare, camera medici, camera de garda, camera IT, camera pentru ecografie si o sala de demonstratii pentru studenti. Accesul pe sectie se poate realiza atat pe scari cat si cu ajutorul a 3 lifturi.
La acelasi nivel se afla situat blocul operator (format din 4 sali de operatie aseptice si una septica cu acces separat) precum si compartimentul de terapie intensiva (ATI).
La parter, Clinica dipune de un Ambulatoriu de specialitate integrat unde sunt consultati si tratati pacientii cu bilete de trimitere, precum si o incapere de primiri urgente. La pater se mai afla o sala de demonstratii unde se desfasoara diverse activitati (raport de garda, sedinte, activitate didactica, etc).
Totodata, Clinica mai dispune de un alt ambulatoriu de specialitate situat intr-o alta zona din oras, aproape de un cartier intens populat, (Policlinica II) incercand astfel deconsgestioneze activitatea dintr-un singur ambulator si sa ofere servicii cat mai aproape de aglomeratia urbana.
Sectia de chirurgie: instrumentar chirurgical, materiale sanitare, tensiometre, termometre, barbotoare cu oxigen, aspiratoare, pulsoximetru, glucometru, ECG, monitor, trusa de resuscitare, ecograf cu 3 sonde, etc
Bloc operator: mese chirurgicale, lampi scialitice, electrocautere, LigaSure, Thunderbit, aparat de hemostaza cu argon, aspirator central si electrice, turn de laparoscopie si instrumentar aferent, coledocoscop, pistol de punctie biopsie mamara, aparat gamadetectie pentru ganglionul santinela, staplere, instrumentar chirurgical, materile sanitare, aparate de sterilizare cu abur si plasma, etc
Saloane: paturi pe rotile, noptiere, barbotoare, aspiratie centrala, televizor, grup sanitar propriu cu dus
- SORLEA SORIN – medic sef sectie
- BOTAN PAUL ANTONIU ADRIAN – medic primar
- BOTIANU PETRE VLAH HOREA – medic primar
- COROS MARIUS FLORIN – medic primar
- COZMA DAN VIOREL – medic primar
- CRACIUN CALIN CORIOLAN – medic primar
- DAMIAN VASILE – medic primar
- FRICIU CARMEN BEATRICE PATRICIA – medic primar
- GEORGESCU RARES ADRIAN – medic primar
- GYORGY FAZAKAS ISTVAN – medic primar
- MORARU RALUCA MARIA – medic primar
- NEGOVAN EMIL SENIN – medic primar
- PASCARENCO GHENADIE – medic primar
- REDIS DAN – medic primar
- ROSCA ANCUTA NOELA – medic primar
- BAUER ORSOLYA – medic specialist
- DAN EUGENIA – asistent medical sef
Adresa: Strada Gheorghe Marinescu Nr 1, etaj 2, Targu-Mures, 540103, Jud. Mures
- Programare internari 0771-636 922 (orele 09:00-13.00 de luni pana vineri)
- Programari spitalizari de zi 0365-882.591 interior 293
- Relatii pacienti 0771-678 374 (non-stop)
- 0365-882 591 interior 207 camera medici (orele 7:00-15:00 de luni pana vineri)
Clinica Chirurgie, din cadrul Spitalul Clinic Judetean Mures, este una din cele mai vechi clinici de chirurgie din Targu-Mures, clinica de care sunt legate nume ale unor personalitati de marca ale chirurgiei romanesti cum ar fi: Prof. Dr. Papai Zoltan, Prof Dr. Bancu V. Emilian, Prof. Dr. Traian Georgescu, Prof. Dr. Copotoiu Constantin.
In aceasta locatie a functionat prima clinica de chirurgie din Targu-Mures avand ca si conducator pe Prof. Dr. Matyas Matyas din anul 1945 odata cu infiintarea Institutului de Medicina si Farmacie din Targu-Mures si pana in anul 1956.
Clinica Chirurgie, este o clinica universitara, aproape toti medici fiind cadre didactice universitare. Pe langa activitatea operatorie in clinica se desfasoara atat activitati didactice cu studentii de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu-Mures, cat si activitati de cercetare, in diverse domenii de interes.
Conducerea Clincii este asigurata din 2004 de catre Prof. Dr. Coros Marius Florin, medic primar chirurg provenit de la scoala de chirurgie a Prof. Dr. Bancu V. Emilian, fondatorul chirurgie moderne muresene din cadrul Clinicii Chirurgie I, unde a activat timp de 20 ani sub indrumarea acestuia si alaturi de Prof. Dr. Copotoiu Constantin, ambii rectori ai Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu-Mures.
Clinica Chirurgie functioneaza la etajul doi in cladirea principala a Spitalului Clinic Judetan Mures, cladire istorica fiind este situata in “zona clinicilor”, zona rezidentiala cu bogata vegetatie si multe parcuri, ferita de tumultul si vacarmul urban, intr-un mediu ce ofera conditii optime pentru insanatosirea grabnica a bolnavilor. In apropiere se afla campusul Universitatii de Medicina, Farmacie, Stiinta si Tehnologie din Targu-Mures, Centrul Cultural MIHAI EMINESCU si alte unitati medicale (Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, Clinca de Ortopedie II, Clinica ORL, Clinica de Oncologie, etc).
Spitalul dispune de o parcare in curte pentru angajati si de o parcare exterioara pentru vizitatori. In curtea spitalului exista un spatiu verde amenajat si dotat cu banci unde bolnavii isi pot petrece cateva momente in aer liber.
Spitalul in care functioneaza Clinica Chirurgie este dotat cu aparatura de investigatie de inalta performata asigurand astfel o buna explorare preoperatorie a bolnavilor, existand de asemenea o foarte buna colaborare cu toti medicii din celelalte specialitati
Clinica Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judetean Mures ofera servicii de chirurgie generala fara discriminare (consultatii si tratamente) in ambulatoriu si pe sectie, in regim de internare continua sau spitalizare de zi, atat prin programare cat si in urgenta, sau la cerere. Internarile care nu reprezinta urgente se fac prin programare fiind necesare documentele specifice (bilet de trimitere, dovada asigurarii medicale, act de identitate, etc) cu exceptia internarilor la cerere (si acestea tot prin programare).
Clinica dispune de o dotare materiala si cu aparatura perfomanta care asigura servicii medicale de calitate. Intreaga noastra activitate este ghidata in primul rand de principiul fundamental al medicinii „Primum Nil Nocere” adica întâi de toate, nu face rău. In acest sens, pacientii internati care nu sunt suficienti investigati, vor fi investigati, si in cazurile in care interventia chirurgicala nu se impune, este contraindicata sau depaseste competentele noastre, pacientul va fi externat cu recomandarile de rigoare. Sectia de chirurgie nu trebuie, in schimb confundata de catre pacienti cu o sectie de investigatii medicale complexe in care se fac investigatii de tot felul la cerere. De principu, in clinica se interneaza pacientiii investigati in prelabil la care exista o indicatie de tratament chirurgical de chirurgie generala. Al doilea principiu dupa care se ghideaza activitatea noastra este cel al invazivitatii minime. Adica, acolo unde este posibil, vom incerca sa aplicam tehnicile care traumatizeaza cat mai putin pacientul cum ar fi cele prin abordul laparoscopic si/sau percutane ghidate imagistic.
Medicii angajati ai clinicii sunt in permanenta preocupati de perfectionarea profesionala, si de introducerea celor mai noi tehnici chirurgicale, cu atat mai mult cu cat marea lor majoritate sunt cadre didactice, care predau la UMFST din Targu-Mures, fiind astfel obligati la un standard profesional inalt.
Serviciile oferite de Clinica Chirurgie sunt foarte variate.
Chirurgia generala, este axata in principal pe cea abdominala (defecte parietale, patologia paratului digestiv, etc.) dar abordeaza si alte regiuni anatomice (patologie venoasa, a glandei mamare, a glandei tiroide, etc.). Dotarea cu materiale si aparatura face posibila o gama foarte variata de operatii. Utilizam plase de calitate pentru defectele parietale, implanturi de camere pentru chimioterapie, aparate de sutura mecanica (staplere), etc. In utilizarea aparatelor de sutura mecanica avem una din cele mai mari si indelungate experiente din tara. Acestea fac posibile anastomoze in zone foarte dificile si mai ales prin abord minim invaziv laparoscopic.
Chirurgia oncologica – este un domeniu de interes deosebit efectundu-se interventii chirurgicale dintre cele mai laborioase (duodenopancreatectomii, gastrectomii totale, colectomii subtotale, esofagoplastii, neck dissection etc.) Marea majoritate a cazuisticii este reprezentata de cancerul colo-rectal in care avem o experienta deosebita. In cancerul mamar suntem printre putinele clinici din tara care a utilizeaza de rutina biposia mamara ecoghidata si depistarea ganglionului santinela prin utilizarea trasorilor coloranti, bazandu-ne si pe deosebita colaborare cu Departamentul de Morfopatologie, Clinica de Oncologie si serviciul de Medicina Nucleara.
Chirurgia laparoscopica – fiind prima clinica din Tg.-Mures dotata cu aparatura de chirurgie laparoscopica, personalul medical are o experienta bogata in acest domeniu, practicandu-se diverse interventii chirurgicale laparoscopice atat de baza (colecistectomii, apendicectomii, etc) cat si de chirurgie avansata (colectomii, rezectii de rect, gastrectomii, hernii haiatale, splenectomie, suprarenalectomie, nefrectomie, etc). Aproape toata gama de interventii abdominale clasice a fost abordata si laparoscopic in clinica noastra.
Chirurgia endocrina – este axata in special pe patologia glandei tiroide efectuandu-se neck disection pentru neoplasme si de alte etiologii, dar si suprarenalectomii laparoscopice.
Chirurgia bariatrica (operatii pentru slabire) – reprezinta o preocupare mai recenta a colectivului de medici care au urmat cursuri de perfectionare atat in tara cat si in strainatate. Se efectuateaza in principal operatia de micsorare a stomacului (gastric sleeve) cu rezultate excelente pentru sanatatea pacientului care „scapa” de o serie de boli asociate obezitatii cum ar fi hipertensiunea arteriala, dar mai ales diabetul zahatat tip 2 cu consecinta prelungirii semnificative a sperantei de viata a acestor pacienti.
In ambulatoriile de specialitate se efectueaza pansamente, indepartarea firelor si a tuburilor de dren, dar si mici interventii chirurgicale in anestezie locala. Totodata, abulatoriile fiind dotate cu ecografe se pot efectuat atat investigatii cat si punctii sau biopsii ecoghidate.
Clinica Chirurgie dispune, la etajul 2 al imobilului, de o sectie hoteliera cu 67 paturi (44 sectia aseptica si 23 paturi sectia septica) repatizate in saloane de cate 7, 4 si 3 paturi si o rezerva cu 1 pat. Fiecare salon este dotat cu grup sanitar propriu, cu paturi moderne pe rotile, noptiere, lenjerie noua, TV LCD, internet wireless, sistem de avertizare in caz de urgenta. Pe langa saloane exista spatii anexe ca: sali de tratament, oficiu, camere de depozitare, camera medici, camera de garda, camera IT, camera pentru ecografie si o sala de demonstratii pentru studenti. Accesul pe sectie se poate realiza atat pe scari cat si cu ajutorul a 3 lifturi.
La acelasi nivel se afla situat blocul operator (format din 4 sali de operatie aseptice si una septica cu acces separat) precum si compartimentul de terapie intensiva (ATI).
La parter, Clinica dipune de un Ambulatoriu de specialitate integrat unde sunt consultati si tratati pacientii cu bilete de trimitere, precum si o incapere de primiri urgente. La pater se mai afla o sala de demonstratii unde se desfasoara diverse activitati (raport de garda, sedinte, activitate didactica, etc).
Totodata, Clinica mai dispune de un alt ambulatoriu de specialitate situat intr-o alta zona din oras, aproape de un cartier intens populat, (Policlinica II) incercand astfel deconsgestioneze activitatea dintr-un singur ambulator si sa ofere servicii cat mai aproape de aglomeratia urbana.
Sectia de chirurgie: instrumentar chirurgical, materiale sanitare, tensiometre, termometre, barbotoare cu oxigen, aspiratoare, pulsoximetru, glucometru, ECG, monitor, trusa de resuscitare, ecograf cu 3 sonde, etc
Bloc operator: mese chirurgicale, lampi scialitice, electrocautere, LigaSure, Thunderbit, aparat de hemostaza cu argon, aspirator central si electrice, turn de laparoscopie si instrumentar aferent, coledocoscop, pistol de punctie biopsie mamara, aparat gamadetectie pentru ganglionul santinela, staplere, instrumentar chirurgical, materile sanitare, aparate de sterilizare cu abur si plasma, etc
Saloane: paturi pe rotile, noptiere, barbotoare, aspiratie centrala, televizor, grup sanitar propriu cu dus
- SORLEA SORIN – medic sef sectie
- BOTAN PAUL ANTONIU ADRIAN – medic primar
- BOTIANU PETRE VLAH HOREA – medic primar
- COROS MARIUS FLORIN – medic primar
- COZMA DAN VIOREL – medic primar
- CRACIUN CALIN CORIOLAN – medic primar
- DAMIAN VASILE – medic primar
- FRICIU CARMEN BEATRICE PATRICIA – medic primar
- GEORGESCU RARES ADRIAN – medic primar
- GYORGY FAZAKAS ISTVAN – medic primar
- MORARU RALUCA MARIA – medic primar
- NEGOVAN EMIL SENIN – medic primar
- PASCARENCO GHENADIE – medic primar
- REDIS DAN – medic primar
- ROSCA ANCUTA NOELA – medic primar
- BAUER ORSOLYA – medic specialist
- DAN EUGENIA – asistent medical sef
- POP LIVIA – asistent medical
- BALOS EMANUELA – asistent medical
- FARCAS MONICA LIUTA – asistent medical
- LUNCA ANDRADA ANCUTA – asistent medical
- MARE GABRIELA ADELINA – asistent medical
- NASCA RALUCA ALEXANDRA – asistent medical
- RUSU ADRIANA – asistent medical
- RUSU LENUTA – asistent medical
- SMEU MARIANA – asistent medical
- TRASCA DENISA VICTORIA – asistent medical
- BABA CORINA TEODORA – asistent medical
- CERGHIZAN RUNCAN ALINA CODRUTA – asistent medical
- CETERAS DANIELA – asistent medical
- CHETEG CAMELIA TATIANA – asistent medical
- ETVES MARIA – asistent medical
- FELEI ADINA – asistent medical
- FRUNZA SORIN FLORIN – asistent medical
- GYORFI IBOLYA – asistent medical
- KOLCSAR KINGA ANNAMARIA – asistent medical
- KUSZKO TUNDE IBOLYA – asistent medical
- LOGA COSMINA GEORGETA – asistent medical
- MAGYAROSI ILONA MATILD – asistent medical
- MIHAI JUDIT – asistent medical
- MOLDOVAN ANGELA CORINA – asistent medical
- MOLDOVAN RODICA – asistent medical
- NEAGOE GABRIELA – asistent medical
- PANTEA NICOLETA IONELA – asistent medical
- RUSU ELENA – asistent medical
- SENES LILIANA – asistent medical
- BUCUR LOREDANA MARIA – asistent medical s
- KISS EMESE – asistent medical s
- MOLDOVAN GABRIELA – asistent medical s
- NISTOR MARCELA VERONICA – asistent medical s
- TIRCA ALINA – asistent medical ssd
- ALEXE ECATERINA PETRUTA – asistent medical s
- BARSAN ANA MARIA – asistent medical
- BERNASCHI DIANA – asistent medical
Adresa: Strada Gheorghe Marinescu Nr 1, etaj 2, Targu-Mures, 540103, Jud. Mures
- Programare internari 0771-636 922 (orele 09:00-13.00 de luni pana vineri)
- Programari spitalizari de zi 0365-882.591 interior 293
- Relatii pacienti 0771-678 374 (non-stop)
- 0365-882 591 interior 207 camera medici (orele 7:00-15:00 de luni pana vineri)