Cum ne ferim de caniculă!
Indicele de confort termic reprezintă o singură valoare a temperaturii care ia în calcul ce efect au asupra unei persoane atât temperatura ambientală, cât și umiditatea aerului. Când umiditatea este prea ridicată, transpirația nu se poate evapora cu ușurință, ceea ce va face dificilă răcirea corpului. Atunci când indexul de temperatură depășește 33°C trebuie să iei masuri de precauție pentru a-ți menține scăzută temperatura corpului.
În cele din urmă, dacă vă continua expunerea excesivă la căldură, vor apărea manifestările supraîncălzirii:
- Crampele musculare reprezintă forma cea mai ușoară. Sunt spasme musculare involuntare care apar frecvent că urmare a efectuării unor activități fizice intense într-un mediu cu temperatură ridicată. Persoanele care transpiră intens în timp ce practică sport sunt mai predispuse la crampe musculare. Prin transpirație se pierde sare care duce la apariția crampelor. Aportul inadecvat de lichide contribuie frecvent la apariția acestor crampe. Aceste spasme sunt mult mai intense și mai prelungite decât crampele musculare care apar noaptea. Mușchii cei mai afectați sunt cei de la nivelul gambelor, brațelor, peretelui abdominal și spatelui. Tratamentul prompt previne progresia către epuizarea termică.
- Epuizarea termică. Este o forma moderată de supraîncălzire care se dezvolta în decurs de câteva zile de expunere la temperatura ridicată combinată cu umiditate crescută și o activitate fizică intensă, fără o hidratare adecvată. Fară un tratament prompt, epuizarea termică poate evolua către șoc termic, o condiție amenințătoare de viață. Din fericire, epuizarea termică poate fi prevenită.
- Insolația sau șocul termic. Este forma cea mai gravă, o adevărată urgentă medicală. Șocul termic reprezintă supraîncălzirea corpului la o temperatură de peste 40°C în decurs de 10-15 minute. Netratat, șocul termic poate duce la afectarea rapidă a creierului, inimii, rinichilor și mușchilor, deteriorarea fiind cu atât mai mare cu cât tratamentul este inițiat mai tardiv, cu apariția complicaților severe și chiar a decesului.
Ce poți face?
Redu temperatura corpului și încearcă să previi ca boala să progreseze către șocul termic. Dacă crezi că tu sau o altă persoană are insolație, sună imediat la 112! Tratamentul efectuat acasă nu este suficient în cazul șocului termic.
Dacă ai crampe musculare, următoarele sfaturi te pot ajuta:
- Oprește-te din activitate și retrage-te într-un loc răcoros
- Bea apa sau alte lichide reci. Nu consuma alcool, care agravează și mai mult deshidratarea
- Nu relua activitatea intensă decât după câteva ore după ce crampele musculare au dispărut, deoarece continuarea exercițiului fizic poate duce la epuizare sau șoc termic
- Mergi la medic dacă crampele nu au cedat după o oră
Dacă suferi de epuizare termică, următoarele acțiuni te pot ajuta să reduci temperatura corpului:
- Bea apă sau alte lichide reci. Nu consuma alcool, care agravează și mai mult deshidratarea
- Odihnește-te într-un mediu răcoros. Aerul condiționat este cea mai bună alegere, însă dacă nu este posibil, retrage-te într-o zonă cu umbră. Stai întins, cu picioarele ridicate deasupra nivelului inimii
- Fă un dus rece sau înfășoară-te într-un prosop umed. Nu folosi alcool pe piele
- Poartă haine cât mai lejere. Îndepărtează orice îmbrăcăminte care nu este necesară
- Dacă nu te simți mai bine după o oră de la aplicarea acestor măsuri de tratament, sună la 112
Dacă o altă persoană are insolație, cere ca ambulanța să vină de urgență și încearcă să-i reduci temperatura corpului până la sosirea echipajului medical:
- Retrage persoana la umbră sau într-un mediu cu aer condiționat, dacă este posibil
- Folosește orice metodă ai la îndemână pentru a-i scădea temperatura corpului cât mai rapid. De exemplu, o baie sau un duș cu apa rece pot scădea rapid temperatura corpului; poți să pulverizezi apă rece folosind un furtun de gradină sau poți s-o ștergi cu un burete îmbibat în apa rece. Dacă umiditatea este scăzută, o poți înfășură într-un prosop umezit în apa rece și s-o expui apoi la un ventilator.
- Măsoară-i temperatura corpului regulat și continuă eforturile de răcire până când temperatura ajunge la 38.3-38.8°C
- Nu-i da victimei să bea alcool
Recomandări pentru persoanele vârstnice și cu afecțiuni cronice
- creearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului
- hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casa fără adaos de conservanți
- alimentația vă fi predominat din legume și fructe proaspete,
- se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile.
- este interzis consumul de alcool și cafea în timpul caniculei,
- se vă evita circulația în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte ușoara din materiale vegetale precum și pălăria de protecție pe cap,
- persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este foarte util că în aceste perioade, persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.
- menținerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte 3 – 4 dușuri pe zi.
Recomandări pentru prevenirea apariției de îmbolnăviri în rândul copiilor
Pentru sugari și copiii mici
- realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă și curenți de aer,
- sistemul de alimentație avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă,
- se vă realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama vă alăptă ori de câte ori sugarul solicită,
- copilul vă fi îmbrăcât lejer, cu hăinute din materiale textile vegetale comode,
- nu vă fi scos din casa decât în afara perioadelor caniculare din zi, și obligatoriu cu căciuliță pe cap,
- copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete și foarte bine spălate,
- mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanți. Se va evita în același timp consumul de cafea sau alcool și vor avea grijă să mențină o igienă riguroasă a sânului și evident igiena generală.
- la cel mai mic semn de suferință al copilului sau mamei, aceștia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică,
- atenție deosebită se va acorda condițiilor de igienă atât pentru copil cât și pentru mamă. Copilul va fi ținut cu hăinuțe sau scutece curate și uscate și mama se va îngriji de igienă riguroasă a pielii acestuia. În acest sens copilul vă fi îmbăiat cel puțin odată pe zi, și obligatoriu seara la culcare iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de câte ori este nevoie.
- copiilor preșcolari li se vor face dușuri cu apă la temperatura camerei.