Consumul de alcool

Consumul de alcool

Consumul de alcool duce la suferință celui care consumă, dar si familiei acestuia.

Confom Organizatiei Mondiale a Sănătătii, consumul de alcool contribuie la decesul, dizabilitățile și starea precară de sănătate a milioane de persoane. Consumul nociv de alcool este responsabil pentru 6,9 %, respectiv 2,0 % din povara globală a bolilor pentru bărbați și respectiv femei. Alcoolul este principalul factor de risc pentru mortalitate prematură și invaliditate în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 39 de ani, reprezentând 13% din totalul deceselor din această grupă de vârstă. La nivel mondial, aproximativ 2,6 milioane de decese au fost cauzate de consumul de alcool în 2019. Mortalitatea atribuită consumului de alcool a fost cea mai mare în rândul bărbaților, reprezentând 2 milioane de decese, comparativ cu 600 000 de decese în rândul femeilor.

Aproximativ 400 de milioane de persoane sau 7% din populația lumii cu vârsta mai mare de 15 ani, aveau tulburări legate de consumul de alcool în anul 2019. Dintre acestea, 209 milioane de persoane (3,7 % din populația adultă a lumii) trăiau cu dependență de alcool.

Consumul de alcool, chiar și redus, poate prezenta riscuri pentru sănătate, însă majoritatea efectelor nocive ale consumului de alcool sunt cauzate de consumul episodic sau continuu intens. Intervenții eficiente de control al consumului există și ar trebui să fie utilizate mai mult. Este important să identificăm această tulburare, să o acceptăm, să cunoastem riscurile asociate și să luăm măsuri individuale pentru a ne proteja de efectele nocive ale acestuia.

Tulburarea de consum de alcool are următoarele caracteristici:

  • Alcoolul este deseori consumat în cantități mai mari sau pentru o perioadă mai lungă de timp decât se intenționa.
  • Persoana dorește să oprească sau să limiteze consumul de alcool, face eforturi în acest sens, continue, dar lipsite de succes.
  • Persoana alocă o mare parte din timp pentru activități necesare procurării, consumului sau recuperării după efectele alcoolului.
  • Impuls irezistibil (craving) sau dorință intensă/nestăpânită sau nevoie urgentă de a consuma alcool.
  • Consumul recurent de alcool conduce la incapacitatea de a-și îndeplini obligațiile la locul de muncă, la scoală sau acasă.
  • Consumul de alcool este continuat în pofida problemelor persistente sau repetate apărute în viața socială sau relațiile interpersonale, în familie, cauzate sau amplificate de efectele alcoolului.
  • Activitățile importante sociale, profesionale sau recreative sunt abandonate sau reduse din cauza consumului de alcool.
  • Consumul de alcool are loc, repetat, în situații cu risc de vătămare fizică (de ex. conducerea automobilului).
  • Consumul de alcool este continuat deși persoana recunoaște că are o problemă persistentă, fizică sau psihologică, cauzată sau amplificată de alcool.
  • Consumatorul simte toleranță fata de alcool, si anume: nevoia de a crește cantitatea de alcool consumată pentru a obține aceleași efecte dar si scăderea progresivă a efectului la consumul constant al aceleiași cantități de alcool.

Sevrajul la alcool poate apărea chiar la câteva ore de la întreruperea consumului și se manifestă prin transpirații, puls arterial peste 100 bpm, tremor al mâinilor, insomnie, greață sau vărsături, halucinații sau iluzii vizuale, tactile sau auditive, cu caracter tranzitor, agitație psihomotorie, anxietate, convulsii generalizate tonico-clonice. Sevrajul reprezintă o urgență medicală.

Dacă, în ultimile 12 luni, dumneavoastră sau persoana dragă a întampinat astfel de tulburări, trebuie să considerati, în mod serios, gravitatea situatiei, alături de un medic psihiatru care vă poate poate îndruma.  Vă recomandăm si completarea testului audit_romanian.pdf

Echipa de medici psihiatri ai Spitalului Clinic Județean vă poate ajuta în cabinetele de Psihiatrie din cadrul Policlinicii nr. 2, B-dul 1 Decembrie 1918 nr. 28, Târgu Mureș.

Programări prealabile se pot face la numărul de telefon Centrală – 0365 – 882 550, 0365 – 882 552, 0365 – 882 553, 0265 – 263 585, 0265 – 263 685, de luni până vineri, între orele 8:00 – 16:00.