Durerea și managementul ei la adulți

Durerea și managementul ei la adulți

Durerea este o afecțiune foarte frecventă. Apariția durerii crește pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, iar femeile sunt mai predispuse să experimenteze durere decât bărbații.

Tipurile de durere includ:

  • Acută: acest tip de durere este ascuțită și adesea rezultă dintr-o rănire. Durerea acută se ameliorează atunci când furnizorii tratează vătămarea sau boala care provoacă durerea. Acest tip de durere poate rezulta dintr-o fractură osoasă , spasme musculare , o arsură sau alt tip de accident. Unele boli și tulburări, cum ar fi apendicita și zona zoster , provoacă durere acută.
  • Cronică: Furnizorii numesc durere care durează mai mult de șase luni durere cronică. Acest tip de durere poate rezulta dintr-o leziune sau o boală netratată. De asemenea, poate rezulta din afecțiuni precum artrita, fibromialgia sau afectarea nervilor (neuropatie). Durerea lombară este un alt tip de durere cronică.
  • Nociceptive: Terminațiile celulelor nervoase (nociceptori) trimit semnale de durere creierului dumneavoastră atunci când aveți o leziune. Durerea nociceptivă apare atunci când rupeți un os, vă loviți cu capul sau trageți un mușchi. Durerea poate fi bruscă și de scurtă durată sau de lungă durată. Vă poate afecta organele interne (durere viscerală) sau sistemul musculo-scheletic (durere somatică).
  • Neuropate: Problemele cu sistemul nervos provoacă durere neuropată (durere nervoasă). Se întâmplă atunci când nervii declanșează semnale de durere către creier din greșeală, chiar și atunci când nu sunt deteriorați. Diabetul , scleroza multiplă (SM) și HIV provoacă de obicei acest tip de durere.

Cauzele durerii

Durerea este simptomul principal al unei game largi de leziuni, infecții și boli. Durerea de cancer poate rezulta din aproape orice tip de cancer. Unul dintre primele semne ale unui atac de cord este adesea durerea în piept care se poate deplasa la brațe, spate sau maxilar. Unele dintre cele mai frecvente afecțiuni care provoacă durere includ:

  • Artrita și leziuni musculare și articulare: mai multe tipuri de artrită inclusiv osteoartrita și guta , provoacă dureri severe la nivelul articulațiilor. Leziunile ortopedice (cum ar fi umărul înghețat ) limitează mobilitatea și duc la durere și rigiditate.
  • Tulburări autoimune: Lupusul , boala Crohn și alte tulburări autoimune determină sistemul imunitar să atace organismul.
  • Leziuni ale spatelui: hernia de disc , sciatica și alte probleme ale spatelui sunt cauze comune ale durerii și ale mobilității limitate.
  • Tulburări de durere cronică: Există mai multe tulburări care pot duce la durere larg răspândită pe tot corpul. Acestea includ fibromialgia , sindromul durerii regionale complexe (CRPS) și sindromul durerii centrale .
  • Endometrioza: Această afecțiune dureroasă face ca mucoasa uterului să crească în afara pereților uterine. Endometrioza provoacă dureri abdominale și menstruații neregulate.
  • Dureri faciale: mai multe afecțiuni vă pot cauza durere la nivelul feței, inclusiv nevralgia de trigemen (TN) , un dinte abcesat și alte probleme dentare.
  • Dureri de cap: migrenele și durerile de cap în grup provoacă dureri în cap și gât.
  • Pietre la rinichi și probleme ale tractului urinar: pietrele la rinichi pot provoca dureri severe atunci când trec prin corpul dumneavoastră cu urină (pipi). Cistita interstițială (sindromul vezicii urinare dureroase) provoacă dureri pelvine și presiune.
  • Leziuni ale nervilor (neuropatie): nervii afectați pot duce la durere, înțepături și furnicături. Sindromul de tunel carpian este un tip comun de neuropatie .

Gestionarea durerii fără medicamente

Multe tratamente non-medicale sunt disponibile pentru a vă ajuta să vă gestionați durerea. O combinație de tratamente și terapii este adesea mai eficientă decât una singură.

Unele opțiuni non-medicale  includ:

  • Căldură sau frig – utilizați pachete de gheață imediat după o rănire pentru a reduce inflamația. Pachetele de căldură sunt mai bune pentru ameliorarea leziunilor cronice ale mușchilor sau articulațiilor.
  • Terapiile fizice – cum ar fi mersul pe jos, întinderea, exercițiile aerobe pot ajuta la reducerea durerii, vă pot menține mobil și vă pot îmbunătăți starea de spirit.
  • Masajul – aceasta este o altă terapie fizică; este mai potrivită pentru leziunile țesuturilor moi și trebuie evitată dacă durerea este la nivelul articulațiilor. Există unele dovezi care sugerează că masajul poate ajuta la gestionarea durerii, dar nu este recomandat ca terapie pe termen lung.
  • Tehnici de relaxare și management al stresului – inclusiv meditație și yoga .
  • Terapia cognitiv-comportamentală (CBT) – această formă de terapie psihologică vă poate ajuta să învățați să schimbați modul în care gândiți și, la rândul său, cum vă simțiți și vă comportați în legătură cu durerea. Aceasta este o strategie valoroasă pentru a învăța să se autogestioneze durerea cronică.
  • Acupunctura – o componentă a medicinei tradiționale chineze. Acupunctura presupune introducerea unor ace subțiri în anumite puncte ale pielii. Are scopul de a restabili echilibrul în organism și de a-l încuraja să se vindece prin eliberarea de compuși naturali care ameliorează durerea (endorfine). Unii oameni consideră că acupunctura reduce severitatea durerii lor și le permite să își mențină funcția. Cu toate acestea, studiile privind eficacitatea acupuncturii în gestionarea durerii sunt neconcludente.
  • Terapia de stimulare nervoasă electrică transcutanată (TENS) – curenții electrici de joasă tensiune trec prin piele prin intermediul electrozilor, provocând un răspuns de ameliorare a durerii din partea corpului. Nu există suficiente dovezi publicate care să susțină utilizarea TENS pentru tratamentul unor afecțiuni cronice de durere. Cu toate acestea, unele persoane cu durere cronică care nu răspund la alte tratamente pot avea un beneficiu.

Medicul dumneavoastră sau alt profesionist din domeniul sănătății vă poate ghida prin cele mai bune tratamente pentru dumneavoastră.

Medicamente pentru durere

Mulți oameni vor folosi un medicament pentru durere (analgezic) la un moment dat în viața lor. Principalele tipuri de medicamente pentru durere sunt:

  • Paracetamol – adesea recomandat ca primul medicament pentru ameliorarea durerii pe termen scurt.
  • Aspirina – pentru ameliorarea pe termen scurt a febrei și a durerii ușoare până la moderate (cum ar fi durerea menstruală sau durerea de cap ).
  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) , cum ar fi ibuprofenul – aceste medicamente ameliorează durerea și reduc inflamația (roșeață și umflare).
  • Medicamente opioide, cum ar fi codeina, morfina și oxicodona – aceste medicamente sunt rezervate pentru durerile severe sau canceroase.
  • Anestezice locale (picături, spray-uri, creme sau injecții) – utilizate atunci când nervii sunt ușor de atins.
  • Unele antidepresive și medicamente antiepilepsie – utilizate pentru un anumit tip de durere, numită durere nervoasă.

Alegerea corectă a medicamentului pentru dvs. va depinde de:

  • locația, intensitatea, durata și tipul durerii
  • orice activitate care ușurează durerea sau o agravează
  • impactul durerii tale asupra stilului tău de viață, cum ar fi modul în care îți afectează apetitul sau calitatea somnului
  • celelalte afecțiuni medicale ale dumneavoastră
  • alte medicamente pe care le luați.

Unele dintre efectele secundare ale medicamentelor comune pentru durere includ:

Paracetamol – reacțiile adverse sunt rare atunci când sunt luate în doza recomandată și pentru o perioadă scurtă de timp. Paracetamolul poate provoca erupții cutanate și leziuni hepatice dacă este utilizat în doze mari pentru o lungă perioadă de timp.

Aspirina – cele mai frecvente efecte secundare sunt greața, vărsăturile, indigestia și ulcerul gastric . Unele persoane pot prezenta reacții adverse mai grave, cum ar fi un atac de astm bronșic , tinitus (țiuit în urechi) , leziuni ale rinichilor și sângerări.

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) – pot provoca dureri de cap, greață, tulburări de stomac, arsuri la stomac, erupții cutanate, oboseală , amețeli , zgomot în urechi și creșterea tensiunii arteriale . De asemenea, pot agrava insuficiența cardiacă sau insuficiența renală și pot crește riscul de atac de cord , angină pectorală , accident vascular cerebral și sângerare. AINS trebuie utilizat întotdeauna cu precauție și pentru cel mai scurt timp posibil.

Medicamente opioide pentru durere, cum ar fi morfina, oxicodona și codeina – provoacă de obicei somnolență, confuzie, căderi, greață, vărsături și constipație . De asemenea, pot reduce coordonarea fizică și echilibrul. Important este că aceste medicamente pot duce la dependență și pot încetini respirația, ducând la supradozaj fatal accidental.

Puteți găsi o listă mai completă a reacțiilor adverse într-un prospect cu informații despre medicamentele de consum  . Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua orice medicament pentru durere pentru a vă asigura că este sigur pentru dumneavoastră.

Precauții atunci când luați medicamente pentru durere

Sugestiile generale includ:

  1. Nu vă administrați automedicație cu medicamente pentru durere în timpul sarcinii – unele pot ajunge la făt prin placentă și pot provoca vătămări.
  2. Aveți grijă dacă sunteți în vârstă sau aveți grijă de o persoană în vârstă. Persoanele în vârstă au un risc crescut de reacții adverse. De exemplu, administrarea regulată a aspirinei pentru durerea cronică (cum ar fi artrita) poate provoca un ulcer gastric cu sângerare periculos.
  3. Când cumpărați medicamente pentru durere fără prescripție medicală, discutați cu un farmacist despre orice medicamente prescrise și complementare pe care le luați, astfel încât să vă ajute să alegeți un medicament pentru durere care este sigur pentru dvs.
  4. Nu luați mai mult de un medicament fără prescripție medicală la un moment dat, fără a vă consulta medicul sau farmacistul. Este mai ușor decât credeți să luați neintenționat o supradoză. De exemplu, multe medicamente „răceală și gripă” conțin paracetamol, de aceea este important să nu luați în același timp niciun alt medicament care conține paracetamol.
  5. Consultați medicul sau profesionistul din domeniul sănătății pentru un tratament adecvat pentru leziunile sportive.
  6. Consultați-vă medicul sau farmacistul înainte de a utiliza orice medicament fără prescripție medicală dacă aveți o afecțiune cronică , cum ar fi boli de inimă sau diabet .